Szerelem első kóstolásra – a Mamka lekvár

2022. 03. 17., cs – 12:21

Barnag alig 130 lelkes község a Balaton-felvidéken, de számos értéket rejt. Egyik ilyen értéke az a gyümölcskészítmény-család, amely állítólag szerelmet produkál „első kóstolásra”. Mamkánál jártunk. A Mamka Lekvár nevéből adódóan is, azzal a nemes céllal jött létre, hogy megadja számunkra a gyümölcsök ízeit egész évben, lekvár formájában.

Mikor még a fagyasztó elképzelhetetlen találmány volt, ez volt az egyetlen megoldás a háziasszonyoknak, hogy a hideg évszakokban is belekóstolhasson a család a nehéz munkával termesztett gyümölcsök zamatába. A lekvároknak mai napig megvan a csodája, melyet Mamka Lekvár termékei be is bizonyítanak Horváht Zoltánné, barnagi fiatalasszony konyhájában, konyhájából.

A lekvár alapvetően egészséges, de ennél a vállalkozásnál arra is odafigyeltek, hogy ne kerüljön bele tartósítószer, és tradicionális befőzési technikával készüljön, egyszerűen cukor felhasználásával, ahogy annak idején, régen ez természetes volt. Nem használnak vegyi anyagokat, és nem preferálják a műtrágyát sem, így biztosítva a számunkra, hogy ne károsíthassa semmi az egészségüket, és csak a gyümölcsök életerőt adó vitaminjai kerülhessenek a szervezetünkbe.

Messzire nyúlik vissza a Mamka Lekvár története. A telket a nagyszülők vásárolták, és jelenleg anya és lánya közösen művelik a kertet, ahol az alapanyagok megteremnek. A befőzés régi időkre visszanyúló hagyomány a családban, ugyanis már a dédszülőknek is szívügyük volt üvegbe zárni a nyár és az ősz aromáit. Pontosan 40 éve gazdálkodnak a Balaton-parton, azon a földterületen, ahova gyerekkoruktól kezdve, egészen mai napig, amikor csak tehetik ellátogatnak. Ott, a város zajából kiszakadva, csak a szeretet és a nyugalom önti el őket. Nem is készülhetnének másképp lekvárjaik, mint szívvel-lélekkel, tele szeretettel. Épp ettől olyan különlegesek a termékeik, és különböznek a nagyüzemben gyártott társaiktól.

Lenyűgözően széles a kínálat, rengeteg gyümölcs közül válogathatunk:

  • Eper, sárgabarack, meggy, málna, piros-bogyós, feketeribizli, piros ribizli, mirabella, őszibarack almával, som, vilmoskörte, szilva, füge, homoktövis, csipkebogyó, szeder, naspolya, galagonya, kökény, birs, fekete berkenye, áfonya

Illetve nem meglepő módon, vannak különlegességek is:

  • Lilahagyma lekvár
  • Citromos-gyömbéres cukkini lekvár
  • Vörösboros cseresznye lekvár
  • Alma lekvár fahéjjal, karamellával
  • Cékla lekvár csokoládéval
  • Rebarbara lekvár

Csodás ízük mellett, rengeteg pozitív élettani hatásuk is van. Egyes lekvárok csökkentik az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát, prosztata problémák esélyét. Van közük olyan, mely csökkenti a vérnyomást, a szívroham és az infarktus kockázatát.  
Ízletes szörpök is szerepelnek a választékban:

  • Eper, piros bogyós, akácvirág, bodzavirág, citromfű, édeskömény, fekete ribizli, hársfavirág, levendula, rózsa (a virágok és szörpök királynője), orgona, meggy, menta, gyömbér, rebarbara, őszi vegyes, som, alma, piros ribizli, csipkebogyó, bodza, ibolya, tárkony, málna, homoktövis, sárgabarack, kakukkfű, kökény, zsálya

Illetve paradicsom ivólé is kapható.
Végül de nem utolsó sorban említem a likőröket, befőtteket:

  • Málna likőr, zöld-dió likőr
  • Konyakos meggy befőtt, bolondos meggy befőtt

Aki megkóstolja, beleszeret Érdemes próbára tenni! 

Érdemes megállni Barnagon, a „Szörpöldében”, a fő út mellett legalább arra a kis időre, amíg beleszeretünk egy-egy hamisítatlan gyümölcsízbe, lekvárba, szörpbe. A Balaton-felvidék zamatvilágába. 

Szerző: Fábry Szabolcs
Fotó: Fábry Szabolcs