Folyékony arany Baranyából

2022. 03. 26., szo – 09:36

A magyar mezőgazdaság egyik nemzetközi jelentőségű, nagy szaktudást és élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Hazánk adottságai kimondottan alkalmasak a méhészkedésre a kiegyenlített időjárás és a méhek által látogatott növények változó, de tavasztól ősz elejéig tartó virágzási ideje miatt. Országszerte nagy hagyománya van ennek az egészségünk megőrzése szempontjából kulcsfontosságú mesterségnek. Baranya Megye keleti részén, Somberek és környékén immár 30 éve méhészkedik Reíth János és családja.

Jánossal beszélgettem a méz, a méhészet fontosságáról. A méz egészségünkre gyakorolt hatását már nem kell ecsetelni: a sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes immunerősítő, baktériumölő, gyulladásgátló. Elmondta, hogy családi gazdaságuk inmár30 éve foglalkozik méhészettel méztermeléssel. Körülbelül 200 méhcsaláddal rendelkeznek. Termékeik között szerepel a klasszikus akác-, repce-, napraforgó-, vagy virágmézek mellett számos különleges ízesítésű kuriózum is, mint pedálul az epres méz a gyermekek nagy örömére.

Ma már a következő generáció is bekapcsolódik a munkába, fia nagy lelkesedéssel tanulja el édesapájától az évtizedek alatt által elsajátította tudást, megszerzett tapasztalatot. János életfilozófiája és a családi hagyományok szerint a fiatalok feladata az, hogy folyamatosán átvegyék a gazdaságot, tanuljanak a tapasztalatokból és előre tekintve gyarapítsák azt.

Jelenleg a vállalkozás legfontosabb feladatának a piacra jutást tekintik, illetve a ma már elengedhetetlen marketing megjelenésük fejlesztését. Ennek szellemében szinte minden elérhető közelségben megrendezett kiállításon és vásáron részt vesznek, személyes kapcsolatokkal is népszerűsítve kiváló termékeiket a vásárlók körében. Számos országos rendezvényen is bemutatták már mézeiket, nagy sikerrel. Részt vesznek a megmérettetéseken is, van olyan termékük, amely országos versenyen harmadik helyezést ért el.

Küldetésüknek tekintik, hogy a méhészetet és a mézet, annak jótékony hatását az ifjabb nemzedékkel is megismertessék, ezért formabontó módon óvodákban és iskolákban kezdték el a gyerekeknek bemutatót tartani. Mindezt rendkívül játékos, a gyerekek számára élvezetes formában, bábelőadással, illetve kóstoltatással végzik.

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak a pedagógusoktól, szülőktől is és természetesen a gyerekektől, akik ennek hatására reményeik szerint a jövőben majd óvják, védik a méheket, jobban figyelnek rájuk és örömmel fogyasztják az egészséges magyar mézet.

Szerző: Tardi Csaba
Fotó: Reíth János/ facebook