Méz, a folyékony arany Csongrád megyéből

2022. 05. 16., h – 10:46

A Hódmezővásárhelyen megrendezésre került Családi Gazdanap egyik termelő kiállítója volt a székkutasi illetőségű Török Nándor méhész. A rendezvényen nem csak általa termelt mézeket, hanem bemutatás céljából kaptárakat is hozott annak érdekében, hogy szemléltesse a méhcsaládok életét az érdeklődőknek.

Nándor méhészeti tevékenységét 2005 óta folytatja, telephelye lakóhelyén Székkutas Községben van. 13 családdal kezdte a méhészetet, jelenleg 181 családdal rendelkezik, ebből 90 családdal vándorol. 2014 óta mézeit a Kőrös-Maros Nemzeti Park védjegyével látja el, melyet olyan kistermelők nyerhetnek el, akik a Nemzeti Park területén fekvő települések vagy tanyák valamelyikén élnek, és megfelelő minőségű kézműves terméket állítanak elő.  

Akác, hárs, napraforgó, repce és vegyes mézeket készít, Illetve időszakosan, kisebb mennyiségben, galagonya és facélia mézet is termel. A méhészettel kapcsolatosan jelenleg a legsúlyosabb problémának a méhcsaládok egészségügyi állapotát, és ezzel összefüggésben néhány mezőgazdasági termelő felelőtlen gazdálkodási gyakorlatát tartja, akik semmibe veszik a méhek és általában a beporzó rovarok vegyszerekkel szembeni érzékenységét, nem követik a méhkímélő permetezési technológia szabályait, így komoly természetkárosítást és anyagi kárt okoznak. Tavaly hetven méhcsaládja látta ennek kárát. Szerinte ebben a kérdésben szemléletváltásra, nagyobb odafigyelésre, szigorúbb és gyorsabb hatósági munkára van szükség.

Mézeit főleg háztól, illetve a hódmezővásárhelyi piacon és vásárokban értékesíti. A közelmúltban a Vidékfejlesztési Program Mezőgazdasági kisüzemek támogatása pályázaton elnyert forrás segítségével egy 80 keretes pörgetőt, méhszivattyút és egy nagy utánfutót szerzett be, mely komoly segítség volt a méhészet fejlesztésében.

A vállalkozása folyamatosan gyarapszik, mézeit kedvelik a lakóhelyén és a környékbeli településeken is, így méhcsaládjai számát folyamatosan bővítette az elmúlt években és ezt tervezi a jövőben is.

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt