Dorka Fűszerháza: megízesíteni az ételeket és életeket

2020. 08. 11., k – 07:07

A derekegyházi Kékegyi Dorottya és férje, Kovács Sándor jelenleg őstermelő-kistermelő minőségben fűszernövények és fűszerkeverékek előállításával foglalkozik. Saját mottójuk szerint fűszereikkel kívánják megízesíteni vásárlóik ételét-életét.

Kékegyi Dorottya évtizedek óta kapcsolatban áll a fűszerkészítéssel. A Dorka Fűszerházában 2013 óta folyik termelés, feldolgozás és értékesítés. Jelenleg több, saját tulajdonú és gondozású – hangsúlyosan házi kerti, kézi munkával ápolt – vetésterületen foglalkoznak fűszernövény, zöldség- és gyümölcskészítmény-termesztéssel, előállítással. A fűszerek, zöldségek, gyümölcsök Derekegyházán teremnek, a Tokaj-Hegyalján lévő 500 tőke szőlő, valamint gyümölcsök és csonthéjasok pedig alapvetően az aszalt termékek bázisai. A békéscsabai kertben egyéb fűszer és zöldségnövények mellett főként lestyánt, citromfüvet termelnek, melynek a derekegyházi kertjük talajviszonyai nem kedveznek. Kézi kertimunka-igényű családi gazdálkodásban készítenek értékesítésre elsősorban szárított fűszernövényeket és fűszerkeverékeket, ezen kívül teaalapanyagokat, továbbá gyümölcsöt, zöldséget – szárított, vagy aszalt formában. Kínálatukban, szezonálisan, pestók és biológiai erjesztésű ecetek is szerepelnek.

Forrás: Benkő Zsolt, MNVH Csongrád-Csanád megyei területi felelős / Kékegyi Dorottya, www.facebook.com/dorkafuszerhaza