Hírek

Magyarország vezette be először a beporzási támogatást a méhészek számára

2022. 05. 16., h – 10:53

A beporzási támogatást ezer forintra emelte méhcsaládonként a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter pénteken a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Felidézte, hogy Magyarország vezette be először a beporzási támogatást a méhészek számára. A tárcavezető megjegyezte: erős méhészeti ágazat nélkül nincs erős agrárium.

A Dobosi Birtokközpont – Generációról generációra

2022. 05. 04., sze – 12:52

A Dobosi család 1721-től él azon a csodás környéken, ahol létrehozták a Dobosi Birtokközpontot. A borokhoz való kötődésük is ide nyúlik vissza, és mai napig előszeretettel vezetik be az idelátogatókat a szőlő, és az abból készült ízletes nedűk világába. Lenyűgöző, hogy 300 éve száll generációról generációra a bortermesztés hagyománya a családban.

Őshonos Állatpark és helyi termékek Alsóújlakon

2022. 04. 14., cs – 10:42

Varga Károly őstermelő és családja hozta létre és tartja fenn a Vas megyei Alsóújlak község határában elterülő, őshonos és honosult magyar háziállatoknak otthont adó majort. Hosszú évek munkájával élményportát alakítottak ki, ahol a különböző háziállatok tartásának megismerése és állatsimogatás mellett helyi alapanyagokból készült termékek kóstolhatók és vásárolhatók meg.

Éléskamra Pápa mellett

2022. 04. 14., cs – 10:38

A környezet-tudatosságot és fenntarthatóságot szem előtt tartva a Pápa melletti Nyárád község 2010-től az önkormányzati területeken példamutató mezőgazdasági művelésbe kezdett. Azóta már művelés alá vonták az idős emberek megmunkálatlan kertjeit is a településen. A Start mintaprogramoknak köszönhetően évről-évre bővül a gazdaság, a növénytermesztés és állattenyésztés révén biogazdálkodásban friss, vegyszermentes helyi termékekkel látják el a lakosságot, valamint a gyermek-és szociális étkeztetést biztosító konyhát. 

„Chili Out”, avagy élvezzük az ízeket a Heidt családi gazdaság termékeivel

2022. 04. 12., k – 11:28

A chili fogyasztása mára világszerte növekszik és ez nem véletlen. Nemcsak a növény szépsége (régen dísznövényként termesztették), hanem ínycsiklandó illata és sokrétű ízvilága miatt is egyre többen vonzódnak hozzá. A termésében található kapszaicin, mely az erősségét adja, sokak számára függőséget okoz, így nem múlik el nap, hogy valamelyik étkezés mellé ne fogyasszanak egy kis chilit. 

Sikeres összefogás Békés megyében- a Portéka Kézműves és Termelői Közösség

2022. 04. 07., cs – 10:02

A tudatos vásárlói kultúra terjedése egyre nagyobb teret nyit a hagyományos, kézműves termék előállítóknak. Magyarország szerte mind több helyen jönnek létre termelői piacok, sok esetben pedig már a második lépést is megtették ebben a folyamatban a termelő és árusok, összefogtak, közösségeket alkottak. Békés megyében több ilyen termelői közösség működik. Kiváló példa a régióból az együttműködés sikerére a Portéka Kézműves és Termelői Közösség.

Folyékony arany Baranyából

2022. 03. 26., szo – 09:36

A magyar mezőgazdaság egyik nemzetközi jelentőségű, nagy szaktudást és élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Hazánk adottságai kimondottan alkalmasak a méhészkedésre a kiegyenlített időjárás és a méhek által látogatott növények változó, de tavasztól ősz elejéig tartó virágzási ideje miatt. Országszerte nagy hagyománya van ennek az egészségünk megőrzése szempontjából kulcsfontosságú mesterségnek. Baranya Megye keleti részén, Somberek és környékén immár 30 éve méhészkedik Reíth János és családja.

Még ma is él a brindzakészítés hagyománya Békéscsabán

2022. 03. 18., p – 09:31

Mostanság, ha Békéscsaba nevét haljuk, hamar a kolbász és a Kolbászfesztivál jut eszünkbe, pedig ez a táj sokkal gazdagabb gasztrovilágot rejt. A dél-alföldi konyhát, a tájegységre jellemző ízvilágot nagyban formálta a nemzeti sokszínűség is. Az újratelepítés sváb, román és szlovák közösségeket hozott a térségbe.

Szerelem első kóstolásra – a Mamka lekvár

2022. 03. 17., cs – 12:21

Barnag alig 130 lelkes község a Balaton-felvidéken, de számos értéket rejt. Egyik ilyen értéke az a gyümölcskészítmény-család, amely állítólag szerelmet produkál „első kóstolásra”. Mamkánál jártunk. A Mamka Lekvár nevéből adódóan is, azzal a nemes céllal jött létre, hogy megadja számunkra a gyümölcsök ízeit egész évben, lekvár formájában.

Boldogkői finomságok a gönci barack hazájából

2022. 03. 01., k – 09:59

150 évvel ezelőtt szerzett világhírnevet Párizsban a zemplénieknek a gönci kajszibarack. Az ott élők ma is büszkék arra, hogy a talaj, az időjárás és az éghajlat mellett az ő nemesítői tudásuk, kertészeti hagyományuk nyomán máig magas minőségű, zamatos gyümölcsöket szüretelhetnek és dolgozhatnak fel a térségben. Kmetz Ottó és családja folytatva a családi hagyományokat műveli a gyümölcsöst és készít kiváló minőségű, egészséges kézműves termékeket Boldogkőváralján.

Családi vállalkozás a rózsatermesztés hazájában, Szőregen

Szeged-Szőregen, a rózsa termesztés hazájában jártam, ahol Bata András családi vállalkozása, a rózsatő valamint gyümölcsfa oltványokkal és ezek kereskedelmével foglalkozik, immáron négy évtizede. A növények termesztését kimondottan jó minőségű termőtalajon végzik, mely alapvetően hozzájárul, a magas minőségű, ellenálló növények kifejlődéséhez.

SütiFree, avagy egy földeáki család „mentes” süteményeinek története

2022. 02. 06., v – 11:09

A Makói Járásban fekvő, Földeák településen él Molnár Szilvia és családja, akik komoly és felelősségteljes vállalkozásba kezdtek akkor, mikor „mentes” sütemények készítését és árusítását tűzték ki célul. A sütemények, először a családban élő, és gluténmentes étrendet folytató gyermek számára készültek, de hamarosan kiderült, hogy ez egy olyan hiánypótló szegmens, melyre nagy igény mutatkozik.

Fejér termék 2022 – Február 28-ig várja a pályázatokat a Fejér Megyei Önkormányzat

2022. 02. 03., cs – 22:33

A „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében ismét meghirdette a Fejér Termék pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A Fejér Termék minősítés célja, hogy felhívják a figyelmet a megyében készített minőségi élelmiszerekre és kézműves termékekre, azok fogyasztására, használatára.

Friss, érlelt sajtok, házi tej és minden ami tejből készül Kocsról

2022. 01. 28., p – 12:12

Számos minőségi sajtkülönlegességet kínál a helyi és környékbeli vásárlóknak a kocsi Paci-Boci Farm, amely saját termelésű tehéntejből készíti termékeit, hiszen a piacra vihető, tartós és ízletes termékhez mindenekelőtt minőségi tej kell. 2016-ban alapította sajtkészítő vállalkozását Decmann Dorina és családja.

Falusi kosár Csongrád-Bokrosról

2022. 01. 07., p – 11:18

Saját indíttatásból hozta létre, egy fiatal hölgy, a Falusi kosár kezdeményezést, vállalkozást, amely a Csongrád-Bokroson található, családi gazdaságban megtermelt zöldségfélék, közvetlenül a fogyasztókhoz való eljuttatásával kezdődött. Most a webshopból, 20 kategóriából válogathat a vásárló, a zöldség-gyümölcstől, a sajt és tejtermékeken, a tésztákon, a friss húsokon át.