Hírek

Az orosházi szőlő újjászületése

2021. 10. 06., sze – 11:01

A 21. századra eltűnt Orosházáról a gazdasági szőlőtermesztés, pedig a zombai ősök több tőkével érkeztek a város alapításakor. Még ma is van egy szőlőről elnevezett városrésze a településnek, ahol komoly ültetvények voltak évszázadokig. Ezt a múltat nem feledve kezdte meg a telepítést ismét Gombkötő Sándor és ma már egy több generációs ültetvényt hozott létre.

Sikeres a kisüzemi pályázati kiírás, már több mint 2200 őstermelő nyert támogatást

2021. 08. 19., cs – 08:01

Továbbra is a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére irányuló pályázati felhívás az egyik legsikeresebb a Vidékfejlesztési Program felhívásai közül – jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: a tavaly októberben megnyílt lehetőség az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti.

Csicsörke finomságok készülnek Bodrogkeresztúron

2021. 08. 12., cs – 08:42

A termeloikosar.hu oldalon is megtalálható Borsod-Abaúj-Zemplén megye és azon belül Tokaj-Hegyalja egyik kis gyöngyszeme, a Csicsörke. A vidám név mögött egy bodrogkeresztúri család áll. Az általuk készített szörpök, lekvárok alapanyagai a kertjükből valók. Kézzel hámozva, darabolva, tartósítószer nélkül készülnek.

„A magyar málna az igazi málna” - málnaültetvény Vas megyében

Joó István fiatal gazdaként jelentősebb előzmények nélkül alakított ki egy modern kertészeti ültetvényt a Vas megyei Oszkó község határában. A család 6,3 hektáros földterületét bekerítette és megfelelő tápanyag utánpótlást követően 50 százalékos önerővel málnaültetvényt hozott létre. Jelenleg egy, a Vidékfejlesztési Programból támogatott projekt zárásán dolgozik, amelynek segítségével három hektáron kajszi ültetvényt, valamint a teljes területre öntözőrendszert telepít.

Mese a magyar vándorról aki megvalósította csípős álmait

2021. 07. 30., p – 14:25

Koletán Gergely 2007-ben, mesébe illően, fogta a tarisznyáját, benne a hamuba sült pogácsával, repülőre ült és meg sem állt Dublinig. Dolgozott mosogatófiúként és multinacionális cégnél is. Közben hobbiként a chili szerelmese lett és külvárosi albérletében cserepekben chilit kezdett el nevelgetni, hogy Dublinban a vasárnapi húslevesébe is legyen mit tenni az Erős Pista vagy a nagypapa „cicafarok” paprikája helyett.

Az Agrárminisztérium prioritásként kezeli az állattenyésztési ágazatot

2021. 07. 29., cs – 09:48

Az agrártárca prioritásként kezeli az állattenyésztési ágazatot: az állattartó telepek fejlesztésének támogatása címen tavaly kiírt pályázati felhívás keretösszegét 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték – mondta Nagy István agrárminiszter Mezőkövesden, szerdán az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadásán.

Nagy István: A kormány célja a járvány helyzet után is a helyi termelők erősítése

2021. 05. 04., k – 16:45

Nagy István az üllői piac ünnepélyes átadóján arról beszélt, hogy a kormány 2012-ben a helyi gazdaságok élénkítésre vezette be a termelői piac fogalmát és támogatta a piacok kialakítását, így 2020-ra csaknem a háromszorosára emelkedett a piacok száma.

Idén és jövőre újabb 1500 milliárd forint juthat vidékfejlesztésre

Az átmeneti időszakban, idén és jövőre újabb 1500 milliárd forint juthat vidékfejlesztésre uniós forrásokból, költségvetési társfinanszírozással - mondta a Portfolio gazdasági hírportál online konferenciáján a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára.

Megjelent az öntözési közösségek együttműködéseit támogató felhívás

2021. 02. 04., cs – 16:37

Magyarország Kormánya alapvető célként tekint az öntözéses gazdálkodás szakmai színvonalának, illetve a mezőgazdasági öntözés feltételeinek, és az öntözhető és öntözött területek arányának növelésére - közölte Nagy István agrárminiszter.