Hírek

Sajtkészítési Technológiák – franciaországi tanulmányút

2024. 07. 24., sze – 11:18

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a korábbi sikeres „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat mintájára újabb élelmiszeripari programokat és fórumokat indít. Ezek között ismét szerepel egy franciaországi tanulmányút „Sajtkészítési Technológiák” témakörében.

Anya-lánya Kreatív Textilcsodái: Egyedi Kézműves Termékek Vállalkozása

2024. 07. 11., cs – 10:37

Egy kis faluban kezdődött a dédimamával a kézműves hagyomány, mely generációkon átívelve jutott el az ükunokához. A történetben anya és lánya önmagukat testesítik meg a kiváló minőségű, egyedi textiltermékeken keresztül, így szerezve örömet vásárlóiknak.

Akit a szőlő, a bor ma is elvarázsol

2024. 07. 09., k – 08:18

Testközelből csodálhatunk vadon élő madarakat és más állatokat Magyarország egyik legszebb természeti környezetében, amint megépül a nemzetközi szinten is különlegesnek ígérkező Hortobágyi Madárszínház. A fejlesztés Máté Bence világhírű természetfotós elképzelései alapján Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében valósul meg.

Náfrádi Szilvia – Szilvi Szilva

2024. 07. 05., p – 09:53

Náfrádi Szilvia Békéscsabán él egy tanyán, ahol életvitelszerűen gazdálkodik. 15 évvel ezelőtt, párhuzamosan, két úton indult el az élete. Az egyik út, Gyulán az Egyetemen, Egészségturizmus szakirányon tanult, a másik pedig a tanyasi gazdaság, vegyszermentes cékla termelésével kezdődött, amiből teljesen véletlenül megteremtődött egy új kultusz, a levéllel kínált, nyári cékla.

Burgonyában alkot nagyot a Göbölyös család

2024. 06. 27., cs – 09:25

A ma embere, aki autóban és íróasztal mellett él, el sem tudja képzelni, hogy 14 kilométert gyalogoljon csak azért, hogy 10–20 liter tejet és némi zöldséget eladjon a piacon. Azt sem tudjuk már, milyen teljesítmény a semmire – vagyis 6 hold homokra – felépíteni egy virágzó, 90 hektáros gazdaságot. A Göbölyös család gazdasága ilyen: védjegyes burgonyájukat máig előszeretettel vásárolják a Kecskemét környékiek. A széles családi összefogásban működő vállalkozásban minden felnőtt tag egy irányba húzza a közös szekeret.

Nők vésővel és kalapáccsal: kemény fába vágták a fejszéjüket

2024. 06. 21., p – 09:59

Sajógalgócon nem nehéz megtalálni a fafaragó műhelyt, a Galgóci Faragdát, az erdő ölelte csendes faluban egy átalakított parasztházból hallatszik az ütemes kopácsolás. A borsodi kisközségben a közmunkások mindennapjainak a hagyományos kézműves mesterség, a fafaragás ad értelmet. A kezdeményezés és a megvalósítás érdeme Jaskó Péter polgármesteré, aki fiatal korában kitanulta a kádár mesterséget.

Kóstoljon bele a világ legerősebb paprikáinak világába

2024. 06. 16., v – 06:44

Ha egy kellemes csípősre, vagy ha egy intenzív gasztronómiai élményre vágyik, akkor kóstoljon bele a világ legerősebb paprikáinak világába. Ebben a kézműves chili termékek megalkotója lesz segítségére, aki a világ legerősebb chipijeiből készült szószok, őrlemények, savanyúságok folyamatosan bővülő kínálatára törekszik.

Drahota Méhészet Orosháza

2024. 06. 15., szo – 07:04

Orosházáról már több kistermelőt bemutattunk, most egy több generációs méhész család fiatal tagján a sor. A családon belül éppen egy generáció váltás zajlik, ahol a fiú átveszi édesapjától a méhészkedést. Drahota Róbert Ervin Orosházi méhész, többgenerációs méhész családban született és így egyenes út vezetett a méhész szakmához számára.

Minőségfejlesztés a helyi termékek piacán

2024. 06. 15., szo – 07:03

A helyi termékek minőségfejlesztését szolgálta a Veszprém Vármegyei Önkormányzat és a Pannon Helyi Termék Nkft. által közösen rendezett szakmai program, amelynek házigazdája a Táj-Kapocs Alapítvány volt. A taliándörögdi rendezvényen számos helyi termelő, kézműves találkozott, hogy megosszák tapasztalataikat és új kezdeményezéseket ismerjenek meg.