Hírek

Mr. Méz, avagy egy sajókazai családi méhészet története

2020. 12. 03., cs – 15:55

1994-ben mindössze két méhcsaláddal kezdett el méhészkedni a sajókazai Nagy család. Rokonságukban korábban nem méhészkedett senki, így a tevékenységhez szükséges ismereteket tapasztalatból, azaz leginkább saját kárukból tanulták meg. Eleinte csak pár családdal dolgoztak munka mellett, mára azonban 240 családra fejlesztették az állományt.

Egyszerűbb adózás jöhet a mezőgazdaságból élőknek

A családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó szabályozás megújításával egyszerűsítené a kormány a mezőgazdasági termelők adózási környezetét és növelné az adómentességi értékhatárokat – jelentette be az agrárminiszter a 33. Bábolnai Gazdanapok csütörtöki megnyitóján.

Ígéretes hibridek és VR méhkas a Bábolnai Gazdanapokon

Évtizedek óta tudják a gazdák, hogy ha szeptember, akkor irány Bábolna és a gazdanapok! Idén szeptember 10-12. között rendezik meg az eseményt a Bábolnai Ménesbirtok területén, melynek szakmai programjai közé visszatér a kukorica-fajtabemutató, melyre nyolc nemesítő cég jelezte részvételi szándékát.

30 milliárd forintos pályázat indul a korszerű kertészeti üzemekért

Az egész évben folyamatos, biztonságos primőrkínálat biztosítása érdekében a kertészeti ágazat az eddigi támogatások mellett 30 milliárd forintos keretösszegű további fejlesztési forrásra számíthat – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Szentesen, a IX.

2,2 milliárdos támogatást kapnak a borászok

2020. 09. 08., k – 08:25

A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió forinttal – jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön,

Grillázsból a kerítés

2020. 09. 02., sze – 14:19

Rimóczi László édesszobrász, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke a hagyományőrzésre, értékteremtésre tette fel az életét. A Rimóczi-Art Csokoládé Grillázs Szalont ebben a szellemben működteti Lajosmizsén 2014 óta, ahol különleges, egyedi, kézműves csokoládékkal és grillázs termékekkel várja a látogatókat.

Az okostelefonokba is beköltözött a Termelői Kosár

2020. 08. 27., cs – 08:58

A magyar élelmiszergazdaságot mintegy 174 ezer vidéki vállalkozás tartja életben, amelyek jó része 10 fő alatti, vagy önfoglalkoztató. Őket segíti a Termelői Kosár, amelyet a mezőgazdasági és élelmiszeripari termények és termékek értékesítésének segítése érdekében hozott létre az agrártárca megbízásából a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.