Kézműves kiválóságok, helyi termékek támogatása a Kosuth Rádió műsorában

2023. 12. 13., sze – 11:01

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Kézműves Kiválóságok Díj, ahol kézműves termelők mutatták be termékeiket, kreativitásukat és hagyományőrző szakértelmüket. A díjátadóra az OMÉK zárónapján, október 22-én került sor. A Kossuth Rádió műsora a díjazott termelők munkáját és a résztvevő szervezetek, köztük az MNVH termelőket támogató tevékenységét járta körül.

A Kézműves Kiválóságok Díj nem csupán elismerés a tehetséges kézműveseknek, hanem egy egész országot átölelő gasztronómiai ünnep is évről-évre, ahol a legízletesebb szörpök, gyümölcslevek, lekvárok és mézek versengenek a legmagasabb elismerésért. Idén a zsűri 130 mintából választotta ki a Magyarország Szörpje, Lekvárja, Méze, Gyümölcsleve díjak győzteseit. Az elismeréseket az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár zárónapján adták át, amelyet kóstolás követett.

Magyarország lekvárja a Fruit de Bereg 100 százalék Szilvalekvár szilkében, Magyarország szörpje a Fritz Farm Levendula szörp, Magyarország gyümölcsleve pedig a Simon gyümölcs 100 százalék Birs-Almalé lett.

A Kossuth rádió a díjazott termelők munkáját és a résztvevő szervezetek támogató tevékenységét járta körül. A műsor aktualitását adta, hogy a nemrégiben megjelent jövő évi, Közös Agrárpolitikai pályázati menetrendből kiderült: több olyan forrás is rendelkezésre áll majd, amely a helyi termelőket és termékeket támogatja. Székely Rita az MNVH Állandó Titkárságának vezetője a műsorban felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes felkeresni a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot, amelynek vármegyei szervezetei személyre szabott segítséget is nyújtanak a sikeres pályázás érdekében.

A rádióinterjút az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2023-12-12_05-05-25&enddate=2023-12-12_05-57-05&ch=mr1

 

Szerző: MNVH
Forrás: Kossuth Rádió
Fotó: https://agrotrend.hu/