Méhpempő

150Ft / gramm
Méhpempő

A méhpempőnek fehéres színe van, zselés állagú váladék, amely gyöngyházfénnyel csillog. Íze erősen savanyú, szúrós, enyhén cukros. Az idő elteltével egyre sűrűbbé válik, és a színe is változhat, ha levegővel érintkezik.

Az orvosi kutatások a legújabb csodaszerként tartják számon. Számos vitamint: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, H tartalmaz. Nyomelemek közül említést érdemel a Mn, Ni, Co, S.  A méhpempő teljes értékű fehérjetartalma igen magas, számos hormont és hormonszerű anyagot tartalmaz.

A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás, szúrós illatú anyag, mely megfelelő tárolási körülmények nélkül megbarnul, és hamar elveszíti bioaktív hatását. A méhpempő elsősorban a méhanya tápláléka,  de élete első három napján minden méhlárva ezt a táplálékot kapja.  A méhanya ugyanolyan petéből lesz, mint a dolgozó, csak a dolgozóálca az első három nap után mézet és virágport kap; a hereálcákat is így táplálják. Az anya kifejlett korában is főként méhpempőn él; ez biztosítja a fehérjét, ami szikanyagként a petékbe kerül. Csak télen vagy rajzás közeli állapotban hagy fel a méhpempő fogyasztásával. Ha van fiatal fiasítás, és a dolgozók anyát akarnak váltani, akkor egy dolgozósejtre anyabölcsőt húznak, és a benne levő álcából anyát nevelnek.  Sokáig a különböző tartósító eljárások sem tudták megőrizni a méhpempő biológiai aktivitását. A legmodernebb technikával (liofilezéssel) tartósított méhpempő akár két évig is megőrzi bioaktív tulajdonságát.

A méhpempő több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz. Összetétele: víz 70%, protid 15%, glucid 12%, lipid 3%.

Alkalmazása

Reggelente még étkezés előtt 15 perccel körülbelül 1 grammot (borsó nagyságú) tegyünk a nyelvünk alá, és hagyjuk, hogy felszívódjon! Ennek ideje körülbelül 4-5 perc, 5 perc után egy korty vízzel vagy gyümölcslével leöblítheti!

Fontos, hogy semmiképpen ne fém kanállal adagoljuk, hiszen rendkívül savas Ph-ja van! Lehetőleg egy fa kanállal vagy lapkával, esetleg műanyag kiskanállal adagoljuk.

Hatását fokozza, ha virágporral együtt szedi!

Fontos: óvintézkedések és ellenjavallatok

A legfontosabb óvintézkedés és ellenjavallat a méhtermékekre való allergia. Akik hajlamosak erre, az első 2-3 napban 0,1 grammal kezdjék a kúrát, és feltétlenül hagyják abba, ha szájüregi viszketést, emésztési zavarokat, légzési nehézségeket, orrfolyást vagy kiütéseket észlelnek.

Első időszakban előfordulhat enyhe hasmenés, hiszen elkezdi tisztítani a szervezetet, de nem okoz vízhiányos állapotot! Ne hagyjuk abba a szedését, pár nap után elmúlik! Előfordulhat még fejfájás is, de ez is elmúlik pár nap alatt, majd jobb közérzet várható!

Mivel az íze nem lesz sokaknak kedvence, nyelv alá kell tenni és akkor nem érezzük az ízét!

30 grammos kiszerelésben kapható!