Virágpor

Virágpor

Virágpor

230 gr-s kiszerelésben kapható OMME 0,5 kg-os üvegben, egy üvegcse méhpempőhöz való mennyiség.

A méhek szerepe sok ember számára ismeretlen. Pedig sok  gyümölcstermő növény vagy virág a méhek nélkül talán már nem is létezne. Ez azonban kölcsönös, mivel ugyanezek a növények adják a méhek táplálékát. A méheknek tehát szükségük van a virágokra, hogy arról virágpor és nektár formájában napi ’kenyerüket’ megkeressék, a virágoknak is fontos a méhek látogatása, mert elvégzik a megporzást, s így a virág termést hoz.

A virágok a legfeltűnőbb színekkel, illatokkal csalogatják a méheket. A méhek rászállnak a virágra, megkeresik a pollenszemeket, majd összekeverik a legjobb virágporokat egy ragacsos anyaggal. Ezt követően belemártják hátsó lábukat és így szállítják el a virágport biztonságosan a kaptárakba. A méhek kizárólag azokat a virágpor-szemeket gyűjtik össze, amelyeknek a legnagyobb a tápanyagtartalma, továbbá azokat, amelyek nitrogénben gazdagok.

Mindazt tartalmazza, ami a szervezetnek az élethez szükséges. A virágpor az egyetlen természetes élelmiszer, mely az ismert 22 aminosavból  20 összetevőt - aminosavat tartalmaz, melyekből az emberi test felépül. A különböző növényekről származó virágpor összetétele nem azonos, de mindegyik tartalmaz fehérjéket, aminosavakat, cukrot, ásványi sókat,vitaminokat: B1, B2, B6, C, G, H, P, E, hormonanyagokat, zsiradékokat, illatanyagokat és vizet.

Szemcséiben számos ásványi-,és nyomelem, mint kálium, nátrium, kálcium, cink, szelén, króm, magnézium, mész,réz, kén, foszfor,vas, stb. található.

A méhek által gyűjtött virágpor közel százféle enzimet tartalmaz.

A virágport az emberi szervezet könnyen hasznosítja, egyedül vagy mézzel keverve is fogyaszthatjuk, de legtöbben keverve szeretik. A virágpor 2,71-14,44% zsírt is tartalmaz, melynek mintegy 20%-a telítetlen.

Adagolása:

Gyerekeknek a napi adag összesen 5-10 gramm, felnőtteknek 20 gramm mézben elkeverve. A napi adagot oszd háromfelé, és edd reggel, délben, este. (Az 5 gramm kb. 1 kávéskanálnyi mennyiség.)

Fontos: tömény hatóanyag, kúra esetén sem szabad 1 hónapnál tovább fogyasztani, de a pozitív változások is körülbelül 3-4 hét elteltével jelentkeznek. Virágporra fokozottan érzékenyeknél allergiát okozhat!

Ha bizonytalanok vagyunk, s nem tudjuk van-e allergiánk, akkor kezdéskor, az első napokban csak egy-két piciny szemnél többet ne együnk. Jobb az óvatosság (különösen gyermekeknél) , fokozatosan emeljük az adagot. Kézre kenve ha vörösödni, égni kezd a bőr, nagy a valószínűsége az allergiának!

Mivel nyers virágpor, így mélyhűtőben vagy hűtőben tárolandó, utóbbi esetben néhány napon belül el kell fogyasztani! Mézzel keverhető természetesen!