erkernuts

  • Csillag
  • Csillag
  • Csillag
  • Csillag
  • Csillag

ER-KER NUTS KFT.

Igazi kincs szervezetünknek a hazai mogyoró

Kincses István több mint 20 éve termeszt mogyorót Körösújfaluban. Azért választotta ezt a gyümölcsöt, mert kisebb az élőmunkaigénye, mint például a meggynek vagy a szilvának, és héjában akár 2–3 évig eltartható. Ültetvényén, üzemében minden munkafolyamat gépesített.

– Belföldön elsősorban cukrászdáknak értékesítjük a gyümölcsöt, de jelentős a kivitelünk is Angliába – hangsúlyozta a termelő. – A hazai mogyoró olajtartalma 58–60 százalék, az Angliában termőnek ezzel szemben csak 46 százalék. Mivel ez a növény nem önbeporzó, többfajtát termesztünk. Ezek: Római (olasz), Bolwilleri csoda (spanyol) és Érdi Bőtermő Nagy. Egyre többen kapnak kedvet mostanában a mogyorótermesztéshez, segítek nekik, nemcsak fajtaválasztással és termelési tanácsokkal, hanem, ha igénylik, az értékesítésben is.  

Kincses István hangsúlyozta, családjukban elsősorban süteményekbe használják a mogyorót, dió helyett is. Édesszájú a család, a két gyermekük és hat unokájuk egyaránt.  A ,,Vedd a hazait!” Program konyháján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködésének köszönhetően Kincses István mogyorós csirkét készített Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökével. Aki elmondta, a mogyoró telítetlen zsírsavat, vagyis rendkívül fontos tápanyagot tartalmaz. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása a tudósok szerint jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A mogyoró ezen felül számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaz, melyek mind fontos részei akár a kiegyensúlyozott diétának is. Csirkével párosítva pedig különleges finomság.

Árusító hely
Körösújfalu 5536 , Fő u. 11.
Nyitvatartás
hétfő: Előzetes egyeztetés alapján
kedd: Előzetes egyeztetés alapján
szerda: Előzetes egyeztetés alapján
csütörtök: Előzetes egyeztetés alapján
péntek: Előzetes egyeztetés alapján
szombat: Előzetes egyeztetés alapján
vasárnap: Előzetes egyeztetés alapján